Materiaalipankki
Tänne kokoamme erilaisia harjoituksia ja materiaalia sinulle käytettäväksi.
Emme usko pikatesteihin, joten sellaisia et täältä löydä. Myöskään ”rasti ruutuun” menetelmällä tehtyihin luonnehdintoja tai analyysejä ei täällä ole.
Sen sijaan tarjoamme sinulle harjoituksia, joita voit muunnella ja soveltaa itsellesi sopiviksi.
Harjoituksiin saat käyttää aikaa – toivomme, että annat sitä itsellesi harjoituksia tehdessäsi. Harjoituksissa saat myös itse tuottaa sen tiedon mitä niitä tehdessäsi saat, harjoitusten tehtävä on auttaa liikkeelle lähdössä, oivalluksesi tuotat itse.
Toivomme sinulle hyvää matkaa näiden harjoitusten parissa. Jos kaipaat apua tai tukea näissä tai muissa asioissa, joita matkallasi tulee ota rohkeasti yhteyttä.
Joskus unelma on niin värikäs ja vahva, että se siivittää unelmoijan kohti sen saavuttamista ikäänkuin itsestään. Toisinaan tarvitsemme apua toimivan reitin löytämiseksi.
Alla oleva POTKE-menetelmä on yksi keino tutkia haavetta ja muotoilla se selkeiksi ja toimiviksi askeliksi kohti tavoiteta.
POTKE
Eräs tapa tarkastella sitä, mitä haluaa ja saavuttaa tavoitteensa
Aivan ensiksi tässä harjoituksessa voit tarkastella, haluatko todella sitä mitä haluat. Usein sekoitamme oman ja muiden haluamisen keskenään. Myös ulkoiset ärsykkeet ja vaatimukset saattavat muodostua mielessämme omaksi tavoitteeksi, vaikka eivät sitä olekaan. Kun olet määritellyt tavoitteen erota nykytilanne ja toivottu tilanne toisistaan. Mitä tarvitset saavuttaaksesi toivotun tilanteen? Mitä resursseja sinulla jo on? Aloita vastaamalla seuraaviin kysymyksiin. Käytä runsaasti aikaa tähän, kirjoita, piirrä, kävele, keskustele jne.
Osa tavoitteista on päätöksiä, osa haaveita.
Haaveile ja halua – mitä haluat saada, oppia, mikä on tärkeää jne?Kerro haaveestasi jollekin, kirjoita se paperille tai piirrä, käytä useita tapoja tähän. Uskalla haaveilla myös isoja, ei ole väliä ovatko ne realistisia tai fiksuja. Kun olet käyttänyt riittävästi aikaa tähän, jokin haaveista alkaa ehkä kiinnostaa enemmän kuin muut. Valitse jokin haaveista jatkotyöskentelyä varten. Huom. voit aina palata takaisin ja vaihtaa haaveen toiseen.
Tarkista HALUATKO TODELLA TÄMÄN asian?Onko tavoite sinun oma? Mihin isompaan se liittyy? Mieti mahdollisimman monta syytä, miksi haluat sitä mitä haluat. Mitä enemmän syitä, sitä enemmän positiivista energiaa se antaa. Työskentele samoin kuin edellisessä kirjoita, piirrä, juttele…
Kysy itseltäsi (tai pyydä ystävääsi/puolisoasi) kysymään sinulta seuraavat kysymykset. Älä kiirehdi, vastaa vasta kun olet kuunnellut omaa, sisäistä ääntäsi.Mitä sinä haluat?
- Mitä sinä oikeasti haluat?
- Mitä sinä ihan oikeasti haluat?
KÄY SEN JÄLKEEN SEURAAVAT KOHDAT LÄPI TAVOITTEESI KANSSA.
Positiivisesi määritelty tavoite.
Esimerkkinä laihtuminen:
”Pakko lopettaa lihominen”. Tavoitteena tämä ei ole innostava. Pakko harvoin motivoi, lisäksi tässä tavoite on lopettaa jotain. Kokeile muotoilla sama positiivisena esim. ”On hyödyllistä ja hyväksi laihtua”. Tai ”Haluan laihtua ja voida paremmin”
Omasta tekemisestä kiinni.
Esimerkkinä talous ja raha:
”Haluan voittaa lotossa”. Lotto on arvonta, johon sinulla ei ole vaikutusvaltaa. ”Etsin työn, jossa voin ansaita elantoni” tai ”suunnittelen menoni ja säästän x määrää rahaa, jotta voin toteuttaa unelmani”, näillä vaihtoehdoilla otat vastuun ko tavoitteesta itsellesi.
Täsmennä asiayhteys, mitä, missä, milloin, kuka, kenen kanssa.
Vältä epämääräisyyttä esim ”Hyvä elämä” on jokaiselle omanlainen, jos tavoitteenasi on hyvä elämä, määrittele selkeästi mitä se on.
Kriteerit tavoitteen saavuttamiselle.
Mistä tiedät, että tavoite on saavutettu?
Eli kuinka paljon haluan laihtua, millä mittarilla mittaat kunnon kohotusta, paljon haluat rahaa jne. Milloin ja mihin olet tyytyväinen.
Ekologia.
Mitä seuraamuksia tavoitteen saavuttamisella on?
Mieti mitä tavoitteen saavuttamisesta seuraa. Mitä läheisesi ovat siitä mieltä? Jos tavoitteenasi on muuttua, miten sinun muutoksesi vaikuttaa muihin ihmisiin, ympäristöösi, työhösi jne? Entä mitä sinun sisälläsi tapahtuu? Onko turvallisuudesta pitävä puolesi valmis ottamaan riskin siitä, että
muutat unelmatyösi perässä tms.?
Rentoutuminen on taito, jota voimme harjoituttaa ja käyttää tietoisesti lisäämään hyvinvointia ja energiaa. Kurkkaa painikkeen takana olevat harjoitukset ja nauti rentoudesta.
Pyöritätkö mielessäsi ideoita ja oivalluksia, joita et saa toteutettua?
Syy saattaa löytyä negatiivisista uskomuksista, jotka pienentävät, vähättelevät ja epäilevät sinua, kykyjäsi tai mahdollisuuksiasi.
Aina silloin tällöin on hyvä pysähtyä omien uskomustensa ääreen ja kyseenalaistaa niiden totuudellisuus.
Alta löydät kysymyksiä, joita voit käyttää silloin, kun huomaat, että uskomuksesi estävät sinua toimimasta, saamasta haluamaasi tai toteuttamasta itseäsi.
USKOMUKSISTA ja niiden muuttamisesta
Jokaisella meistä on erilaisia käsityksiä, uskomuksia ja vakaumuksia. Uskomukset vaikuttavatkin suurelta osin siihen mitä teemme, jätämme tekemättä, miten ajattelemme ja toimimme.
Uskomukset syntyvät kokemuksistamme. Joskus jo yksi kokemus riittää synnyttämään uskomuksen, koska uskomuksella on itseään vahvistava luonne, me havaitsemme ympäristöstämme juuri meille ”sopivia” seikkoja. Toisinaan toistoja vaaditaan enemmän ja viestien on lisäksi tultava eri miellejärjestelmien kautta. Näistä syistä myös monet uskomukset vastustavat muuttamisyrityksiä: uskomus on mielessä totta! Vakuutumme eri tavoin, uskomuksemme ovat henkilökohtaisia, synnytämme ne eri tavoin ja laskemme niistä irti omalla tavallamme ja ajallamme.
Uskomukset voivat joko rikastuttaa ja avartaa elämäämme tai ne voivat kieltää ja kahlita sitä. Uskomuksien olemassaolo ei sinällään ole kielteinen asia, sillä mieli tarvitsee positiivisia, eteenpäin vieviä käsityksiä. Lisäksi uusissa tilanteissa uskomukset voivat nopeuttaa ja helpottaa reagointia. Ne ovat siis myös tarpeellisia ja hyödyllisiä.
Miten rajoittavia uskomuksia voi löytää?
- Kuuntelemalla omia ajatuksia, sisäistä puhetta ja sitä, mitä on tapana sanoa.
- Tutkimalla tilanteita, joita aina vaan ”sattuu”. ”Taas mulle kävi näin!”
- Tutkimalla asioita ja valintoja, jotka jäävät valitsematta uudelleen ja uudelleen.
- Tutkimalla niitä asioita, joita harmittelee mielessään.
- Tutkimalla tilanteita, joista puhuessa käyttää sanoja aina, kaikki, ei koskaan, ei kukaan, muut, en voi, en saa, pakko täytyy, ei ole mahdollista jne.
- Tutkimalla omia arvojaan.
- Tulevaisuuden suunnitelmista ja kuinka tulevaisuudestaan puhuu.
- Rajoittavia uskomuksia voi muuttaa monella tavalla. Usein jo pelkkä asian tiedostaminen ja siitä puhuminen muuttaa uskomusta.
Kun tavoitat itsessäsi uskomuksen, joka estää sinua jostain, voit kysyä:
- Ainako?
- Milloin näin ei ole? Milloin näin ei käy?
- Onko tästä poikkeuksia? – millaisia, milloin, miten?
- Miten muuten voisin tehdä?
- Voisinko olla tekemättä? Mitä siitä seuraa?
- Mitä tapahtuisi, jos tekisin/ajattelisin/sanoisin toisin?
- Mitä ei tapahtuisi, jos en tekisi toisin?
- jne
Valitse uskomus, jota haluat tarkastella näiden kysymysten kanssa. Kirjoita vastauksesi paperille tai pyydä vaikkapa ystävääsi kysymään kysymyksiä sinulta.
Nuku yön yli (tee välillä jotain muuta) ja tarkastele vastauksiasi uudelleen.
Huomioi oma olosi vastatessasi, huomioi myös, kuinka olosi muuttuu. Voit aina valita muuttamatta jättämisen muutoksen sijasta. Jos kuitenkin haluat muuttaa rajoittavan uskomuksen varaudu, että elämässäsi tapahtuu muitakin muutoksia. Tämä siksi, että kaikki vaikuttaa kaikkeen, ajatuksen muuttaminen vaikuttaa tunteisiin, tekemiseen, valintoihin, puheeseen jne.