Intohimo pakkona

Kirjoittajat Veli-Matti Toivonen ja Tuuli Paltemaa

Koskahan sana ’motivaatio’ otettiin nykymerkityksessä käyttöön? Sata vuotta sitten sitä ei ollut, eikä ollut mitään motivaatio-ongelmiakaan. Se voikin olla juuri päinvastoin: motivaatiosta on työssä alettu puhumaan juuri siksi, että se on alkanut kadota.

Silloin kun motivaatiosta ei vielä puhuttu, se oli jotain yhteistä, nyt kun sen perään huudetaan, siitä on tullut kunkin omaa. ”Mikä on sinulle tärkeätä työssä/ parisuhteessa/ elämässä” tai ”mitä haluaisit, jos ei olisi mitään rajoituksia?” meiltä kysytään.

Viimeiset 50 – 70 vuotta olemme motivoineet itseämme tavoittein (”mitä sinä haluat?”). Sitten 1990-luvulta alkaen ’Dream big’ -megatavoittein (moni julkkiskin on saavuttanut unelmansa!). Tavoitemotivointi siirsi elämän painopisteen tulevaisuuteen: siellä on kaikki hyvä. Elämästä saattoi tulla tulevaisuuden eteen raatamista ja ’sitku’-elämää: sitten kun olen saanut hyvän ammatin/työn/tarpeeksi rahaa/uuden asunnon/hyvä parisuhteen/hyvän aseman/olen eläkkeellä jne.

Nyt on jo pitkään palattu ’tähän ja nyt’, läsnäoloon, keskitytty mindfullness harjoituksessa suussa olevaan rusinaan, kohdattu jne. Motivaation painopistekin on palannut tulevaisuudesta tähän hetkeen. Tärkeintä on hyvä ilmapiiri, hyvä ’pöhinä’, omien arvojen löytäminen, työhön antautuminen ja heittäytyminen. Sitoutuminen on jo mennyttä aikaa, sillä haettiin turvallisuutta, nyt omistaudutaan työlle. Maaret Kallio muotoilee sen suorastaan myyttisiin mittoihin kysymyksellä: ”Missä siis sinun rakkautesi voi vahvistua toisten iloksi?” Vähempi ei työelämässä riitä. On löydettävä ’oma rakkaus’ ja vietävä se työhön.

Aluksi tämä kaikki on tuntunut vapautukselta. Minä itse päätän mistä pidän ja mitä teen. Siksi hämmästytti, kun nuorten yrittäjien tilaisuudessa tämä vapaus olikin kääntynyt pakoksi. Kun kysytään käsityksiä työstä, vastaa nuori yrittäjä näin: ”Työn pitää olla intohimo!”.

Mitä käy intohimolle, kun siitä tulee vaatimus ja pakko? Nuori yrittäjä kertoi, kuinka intohimo ennen tarkoitti vapautta tehdä kivoja ja kiinnostavia juttuja, tunteena iloa ja innostusta. Kehossa se tuntui keveytenä. Nyt ajatus siitä, että työn on pakko olla intohimo, kuristaa ja ahdistaa. Ilon ja innostuksen sijaan on tunne, että täytyy esittää iloista ja innostunutta. Tämä esitys on erityisesti esimiehille tehty, mutta varmuuden vuoksi esitystä pitää ylläpitää myös kollegojen kanssa. Intohimon ja pakon väliin on tullut yhtäläisyysmerkki. Katsoessaan tulevaisuuteen näky ei innostanut, ”jos tilanne jatkuu näin, luultavasti väsähdän täysin”, sanoi hän.

NLP Coach -kurssilla mietittiin intohimoa vaatimuksena ja yksi kokeneempi kurssilainen tunnisti  itsessään ajatuksen keskeneräisyydestä. Kun hän kurkisti menneisyyteen, oli keskeneräisyys siellä virheenä, joka oli korjattava ja josta oli päästävä pois. Näinhän me helposti ajattelemme, vaikka kuinka toitotetaan ”moka on lahja”-slogania. Tullessaan aikajanaa menneisyydestä tähän päivään ja katsoessaan tulevaisuuteen, muuttui ajatus virheestä ajatukseksi keskeneräisyyden hyväksymisestä. On ihan ok olla keskeneräinen ja matkalla. Tällaiseen hyväksyntään ei tarvita mokaamisjuhlia ja julistuksia, se vaan on.

Jo pitkään on ihmetelty millaisia vaatimukset nykyajan työssä ovat. Työntekijän pitää olla joustava, intohimoisesti työlleen omistautunut, luova ja innovoiva multitaskaaja, positiivnen, itsenäinen ja kaikkien kanssa toimeentuleva vuorovaikutusihme. Nämä ovat huippukokemuksia, mutta huipulla ei voi olla koko aikaa. Huippukokemukset ovat poikkeuksia, sattumia, onnenpotkuja. Ne syntyvät tavallisen elämän pohjalta vähän kuin kaunis kukkakin, joka kasvaa mullasta. Mutta ilman multaa, joka sateessa voi muuttua kuravelliksi, ei ole kukkaakaan.

Motivaatio sana tarkoittaa käynnistämistä tai sytyttämistä ja on tehdasteollisuuden energia-kieltä, kuten iso osa vanhaa psykologiaa, esimerkiksi varhainen psykoanalyysi. Omat tavoitteet, arvot ja intohimo ovat paljolti vielä samaa energia-metaforaa. Nyt on jo kauan sitten siirrytty energia-metaforasta kommunikaatio-, vuorovaikutus- ja vaihtoajatteluun. Mitä ’motivaatio’ on täällä? Se on tietty yhdessä tekemisen tapa, sellainen missä tiimi/työryhmä kehittää omaehtoisesti yhdessä työtään. Motivaatioluennolla tai saunaillassa aikaan saatu hyvä ilmapiiri ei kestä pitkään, jos yhdessä tekemisen tapa ei ole kunnossa.

 

 

Voit olla kiinnostunut myös näistä