Blogi

Sanoista ja ymmärtämisestä

Sanoista ja ymmärtämisestä

Sanoilla on merkitys ja tarkoitus, ne ovat menossa johonkin suuntaan ja tavoittelevat määrättyä kohdetta. Ne ovat käsitteitä, joilla on merkityssisältö. Tai niillä on sisältö, joka on kokemuksellinen. Sana on subjektiivinen, jokaiselle omanlainen. Miten kuvailisin sitä. mikä minut hurmaa ja saa innostumaan? Mistä löytäisin sanat, joilla kerron sen, mikä todellisuudessa on sanojen takana? Miten saisin näkyväksi…

NLP Coachin viisaus ja taito

NLP Coachin viisaus ja taito

Jostain kumman syystä maailman muutos on sitä laatua tai sen verran nopeata, että perusarki- ja työtaitoja valuu koko ajan ns. asiantuntijoille, ikäänkuin ulkoistaisimme osaamistamme, ikäänkuin emme itsenämme ja ominemme arjessamme ja työssämme pärjäisi. Pyydämme ja saamme neuvoja, ohjausta ja opetusta valinta- ja ongelmatilanteisiimme. Arjen ratkaisut työssä ja kotona eivät kuitenkaan selviä asiantuntijaohjauksessa tai neuvonnassa, eivät…

Moka on lahja – vai onko?

Moka on lahja – vai onko?

”Moka päivässä, parhaassa kaksi”, kertoi mottonsa eräs tuttavani muutama vuosi takaperin. Hän työskenteli tehtävässä, jossa hän loi uusia työmenetelmiä ja -tapoja yritykselleen. Hänen mukaansa mokaamisesta oli tullut normaalia, lähestulkoon tapa mitata pysyttiinkö vanhassa ja tutussa vai luotiinko todella jotain sellaista, mitä ei ennen ole ollut. ”Moka on lahja”, hoetaan myös mediassa. On lupa mokata, parhaimmillaan…

Pannaan sanat peräkanaa

Pannaan tavut peräkanaa, muodostetaan uutta sanaa…

Ristiriidat ja vastakohdat kavereiksi keskenään Puolesta tai vastaan – oikein tai väärin? Joko tai! Etsitään vastakohtia ja vastapareja, pannaan asiat paremmuus järjestykseen. Minä vastaan sinä! Hyvä ei voi olla huono, eikä huono hyvä. Kaikki tai ei mitään. Voisiko olla sekä ja että, molemmat ja kaikki, vieläpä yhtaikaa? Kokeillaanpa mitä tapahtuu kun yhdistellään olemassa olevia sanoja…

Vakavasti leikillään

Vakavasti leikillään

Kirjoitus on julkaistu Mieli-lehdessä 3-4/2018 (Talvi 2019) Leikki on lasten työtä ja jos se olisi aikuistenkin, olisi maailma luovempi paikka ja mm. työyhteisöissä parempi olla, kirjoittaa Tuuli Paltemaa. Tämä artikkeli ei ole leikin asia ja samalla se on nimenomaisesti leikin asia. Leiki itsesi onnelliseksi? Leikki on lasten työtä, sanotaan. Leikkiminen on kuitenkin vakavaa puuhaa ja…

Helvetin vihainen

Helvetin vihainen

Kirjoitus on julkaistu Mieli-lehdessä 3/2019 (Syksy 2019) ”Miksi mä olen aina niin helvetin vihainen”, kysyi coach Tuuli Paltemaan asiakas, ja jatkoi ”miksi mä en saa tätä tunnetta itsestäni pois”? Hyvä ja ajatteluttava kysymys on, miksi ihminen vihaa, sillä olisihan paljon hyödyllisempiäkin tunteita, jotka tuntuisivat hyviltä ja helpoilta. Lue, mitä Tuuli kirjoittaa vihasta, sen tunnustamisesta, tunnistamisesta…

Intohimo pakkona

Intohimo pakkona

Kirjoittajat Veli-Matti Toivonen ja Tuuli Paltemaa Koskahan sana ’motivaatio’ otettiin nykymerkityksessä käyttöön? Sata vuotta sitten sitä ei ollut, eikä ollut mitään motivaatio-ongelmiakaan. Se voikin olla juuri päinvastoin: motivaatiosta on työssä alettu puhumaan juuri siksi, että se on alkanut kadota. Silloin kun motivaatiosta ei vielä puhuttu, se oli jotain yhteistä, nyt kun sen perään huudetaan, siitä…

Tärkeintä elämässä on puutarhanhoito -eikä sekään ole kovin tärkeää

Tärkeintä elämässä on puutarhanhoito -eikä sekään ole kovin tärkeää

  Näytä minulle puutarhasi, niin kerron sinulle, millainen olet. – Alfred Austin – Kun vihdoin pääsin asumaan kotiin, jossa oli piha, päätin, että puutarhassani on oltava järjestys ja roti, myös kasveilla. Luulin haluavani vain tietyn värisiä kasveja, tietyissä kohdissa jne. Olin myös vakuuttunut, että kasveista täytyy olla hyötyä, ne täytyy voida käyttää ruuanlaitossa tai jossain…

Tunnetaidot työssä

Tunnetaidot työssä

Tunteet ovat mukana kaikkialla elämässämme, myös työpaikoilla. Tunteiden merkityksestä yrityksen tulokseen vaikuttavana tekijänä on olemassa runsaasti tutkittua tietoa ja siltikin niihin suhtauduaan usein vähätellen. Ikäänkuin ne olisivat asioita joille ei vaan mahda mitään. Voiko ja kannattaako tällainen voimavara  jättää hyödyntämättä? Millaisia tunteita työmme meissä herättää, kuinka turvalliseksi olomme tunnemme, saako joskus erehtyä, voiko onnistumisesta iloita…

Vakavasti leikillään

Tämä kirjoitus on julkaistu Mieli-lehdessä Nro 3-4 2018 Leiki itsesi onnelliseksi? Leikki on lasten työtä, sanotaan. Leikkiminen on kuitenkin vakavaa puuhaa ja sopii hyvin myös aikuisille. Leikkimistä myös tutkitaan ihan vakavissaan. Esimerkiksi yhdysvaltalaisen psykiatri Stuart Brownin mukaan leikki on muutakin kuin hauskanpitoa ja pelleily, kuvittelu sekä leikkiminen kehittävät älyä, sosiaalisia taitoja ja luovuutta. Psykologi Mihaly Csikszentmihalyin mukaan leikki vie ajantajun, vapauttaa itsetarkkailusta ja tuottaa flow-tilan,…