Rentoutumisen voima & mahdollisuudet

Rentoutumisen mahdollisuudet & voima

Mielen hiljentäminen ja rentoutuminen kulkevat käsi kädessä: rentoutuminen hiljentää mieltä ja hiljainen mieli rentouttaa koko olemusta. Rentouden ja tietoisen läsnäolon lisääntyessä ihminen voi vapautua erilaisista peloista, ahdistuksesta ja haitallisista ajatusmalleista tai minäpuheesta.

Tutkimuksissa on myös havaittu rentoutusharjoituksia (keho + mieli yhdessä) tekevillä ”sairauksia torjuvien geenien” olevan huomattavasti aktiivisempia kuin kontrolliryhmällä. Rentoutumisen taito on hyvin voimaannuttavaa ja parantavaa.

Rentoutuneena ihmisen tietoisuuden tila voi laajentua, jolloin mm. luovuus ja uudet ideat pääsevät nousemaan tietoisuuteen. Myös fyysiset vaivat voivat lievittyä tai hävitä kokonaan. Rentoutunut olotila koetaan useimmiten hyvin miellyttäväksi ja erilaiseksi kuin tietoinen vireä valvetila.

Joskus hiljentyminen voi myös tuntua jopa tylsältä; tai se voi nostaa tietoisuuteen tummiakin tunteita (esim. viha, pelko, syyllisyys, ahdistus). Kaikki tunteet voi toivottaa tervetulleeksi hyväksyen ne juuri sellaisinaan ja niitä voi tarkastella rentoutuneempana ehkä uudella tai erilaisella tavalla.

Rentoutumisharjoitukset auttavat myös pysymään paremmin läsnä arjessa ja mikä tahansa arkinen tekeminen voi olla hiljentymisharjoitus. Ei siis tarvitse mennä erityiseen paikkaan, ei ole välttämätöntä hankkia salikorttia, makuualustaa, rentoutusmusiikkia tai asettua rentouttavaan asentoon. Ihan tavallinen oleminen ja arkinen puuhailu voi toimia harjoituksena. Avain rentouteen on tietoinen oleminen tai tekeminen ja ennen kaikkea irti päästäminen.

Säännöllinen harjoittelu auttaa parhaiten. Harjoituksen kestolla ei ole niinkään paljon merkitystä. Aloittaa voi päivittäin 5-10 min ja aikaa voi lisätä pikkuhiljaa. Aamu on usein helpoin siksi, että mieli ei ole ehtinyt vielä aktivoitua. Eri kerroilla tulee erilaisia tunnelmia, koska jokainen hetki on ainutkertainen. On hyvä olla avoinna sille, mitä kulloinkin nousee, ilman odotuksia.

Miten ja missä sinä voisit hyödyntää rentoutumisen voimaa ja mahdollisuuksia? Kotona, ihmisten parissa, töissä, keskittyessä, kiireessä, lomalla, levossa –  mahdollisuuksia on monia.

Voit olla kiinnostunut myös näistä